Gazetecilik mesleğini seçmek için 5 neden

Gazetecilik mesleğini seçmek için 5 neden

neden gazetecilik yapmalıyım


Gazetecilik kavramı için kesin ve tek bir açıklama yapmak yetersiz. Gazetecilik, bazılarına göre bir meslek, bazılarına göre bir yaşam tarzı… Kişinin gazetecilik işine verdiği anlam, onun gazetecilikten ne anladığı ve gazetecilik işinden aldığı veya almadığı haz ile yakından ilintili. Bir mesleği seçmek için bazı nedenler olabildiği gibi seçmemek için de nedenler olabiliyor. Bu, gazetecilik için de geçerli. Yani kişilerin gazetecilik mesleğini seçmek için nedenleri olabildiği gibi, bu mesleği yapmamak ve seçmemek için de ciddi nedenleri olabiliyor. Bunun nedeni aslında kişilerin karakteri ve ilgi alanlarının farklılık göstermesi…



Her şeyden önce gazetecilik mesleği kesinlikle kendinizi adamanız gereken bir meslek. İletişim Fakültelerinin Gazetecilik Bölümü’nde okuyacak olanların bu bölümü okuduğu süre boyunca kendilerini devamlı geliştirmesi ve yetiştirmeleri çok önemli. Demem o ki okul süresi boyunca genel kültürünüze epey bir yatırım yapmanız gerek. Okula başlayıp bitene kadarki geçen süreyi sadece derslere girip çıkarak geçirirseniz piyasada iş bulmanız zorlaşır.

Peki ama Türkiye gibi bir ülkede neden gazetecilik yapmalıyım? Neden gazetecilik mesleğini seçmeliyim? diye düşünebilirsiniz. Böyle düşünmekte gayet haklısınız. Ben de gazetecilik bölümünü tercih ettiğimde bu soruları kendime sordum. Okul ve iş hayatımda edindiğim tecrübelerden yola çıkarak, “Neden gazetecilik mesleğini seçmeliyim” sorusuna cevap bulmaya çalıştım. Umarım tercih yapmanın konusunda sizlere yol gösterici olacaktır

1. Zevkli bir branş

Gazetecilik Bölümü kesinlikle çok zevkli bir bölümdür. Okul hayatınızda dersler ufkunuzu açar ve hayata bakış açınızı geliştirir. Herkesin gördüğüne siz farklı bir açıdan bakmaya çalışırsınız. Mesleki olarak insanlarla hep iç içe olur, kendinizi ifade edebilme yeteneğinizi geliştirirsiniz. Haber toplama safhası her ne kadar sıkıntılı olsa da o haberi geliştirip can veren siz olacaksınız. Haberinize can verip okuduğunuzda bundan haz alacaksınız.

2. Macera barındırır



Gazetecilik mesleği çok hareketli bir meslektir. Özellikle harekete ve maceraya ilgi duyanlar için bir meslek olmaktan daha öte bir şeydir gazetecilik. Devamlı olaylarla ve durumlarla ilgilenmek, bazı olayların aslını araştırırken yaşanan maceralar gazeteciliğin özünde olan şeyler. Macerayı seven bir karaktere sahipseniz gazetecilik mesleği tam size göre..

3. Araştırma ve merak tutkusu



Hiç şüphesiz araştırma yapmanın özünde kişinin merak ve macera tutkusu yatar. İdealist kişiliğe sahip olanlar devamlı araştırma yapmakta ve olan biten bazı olayların altında yatan gerçekleri merak ederek bunun nedenleri kamuoyu ile paylaşmaktadır. Hakkın ve doğrunun sözcülüğünü yapmak idealist olmak ve sonuna kadar mücadele etmek gerekir. İdealist ve meraklıysanız gazetecilik sizin için doğru bir tercih olacaktır.

4. Fotoğrafçılığa olan ilginiz




Yazılan bir haberi daha da inandırıcı kılmak için haberin fotoğraflarla desteklenmesi gerekir. Haber metninin yanında uygun bir alan seçilerek haber fotoğraflarla detaylandırılır. Bu nedenle fotoğraf, bir haber için her şeydir. Gazetecilik her ne kadar haberin araştırılıp metne dökülmesi olarak bilinse de haber yazımının özünde de fotoğrafçılık vardır. Fotoğrafçılığa karşı ilginiz var ise bunu araştırmacı ruhunuzla birleştirerek gazetecilik mesleğini tercih edebilirsiniz.

5. Dördüncü güçtür


Demokratik sistemlerde basın ve buna bağlı olarak da gazetecilik, yasama, yürütme ve yargı erklerinden sonra demokrasinin dördüncü gücü olarak bilinir. Bu açıdan basın, biraz da sessiz yığınların sesini duyuran, toplumda farkındalık oluşmasını sağlayan büyük bir güç olarak nitelendirilebilir. Toplumsal duyarlılığınız ve bu meslek içinde toplumsal bir farkındalık oluşturabilme olanağı gazetecilik mesleğini seçmek için güzel bir neden.

Gazetecilik mesleğini seçmek için nedenler çoğaltılabilir. Yazının başında da belirttiğim gibi seçmemek için nedenler sıralanabilir. Bu yazıda gazetecilik bölümünün özünde bulunan başlıca kavramlarla birlikte bu mesleği seçmek için bazı nedenlere değindim. Sonuç olarak kişilik yapınız yukarıda belirtilen başlıklara uygun ise gazetecilik mesleği sizin için meslek olmaktan çıkıp bir yaşam tarzı haline gelebilir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...