Haber yazma kuralları

Haber yazma kuralları nelerdir ?



haber yazmanın temel kuralları
Haber yazmanın temel amacı, bilgileri, düşünceleri ve fikirleri okuyucuya aktarmaktır. Bazı haber yazma kuralları şöyle sıralanabilir:

1. Haber yazılmadan önce bütün bilgiler bir kez daha gözden geçirilmelidir. Bütün bilgilere hakim olduğuna inanılmadan haber yazamaya başlanmamalıdır.

2. Haber yazımında muhabirin masasında bir yazım kılavuzunun ve bir Türkçe sözlüğün bulunması şarttır.


3. Muhabir, bir olayı sözcüklerle anlatan kişi olarak yazısına özen göstermeli ve dilin kurallarına hakim olmalıdır.


4. "Bu olayı bir arkadaşıma iki cümle ile nasıl anlatırım" sorusunun yanıtı haber başlığını bulmada kolaylık sağlar


5.
Haberin giriş cümlesini yazarken kolaylık sağlayacak olan da şu sorudur: "Bu olayı arkadaşıma anlatacak olsam söze nasıl başlardım?"


6.
Daha sonra haberin hangi teknikle yazılmasının uygun olacağına karar vermeli ve buna uygun giriş tekniği çerçevesinde habere giriş yapmalıdır.


7. Haberi yazarken
evlere, iş yerlerine, çocuk, yaşlı ve gençlere de seslendiğini unutmamalı, toplumun gelenek ve göreneklerine saygılı olunmalı,ülkenin kanunları akıldan çıkarılmamalı, onur kırıcı sözlerden kaçınmalıdır.


8.
Haberi okuyucuya aktarırken görgü şahitlerinin aktarımından faydalanmak daha etkilidir. Yani haber yazılırken birinin ağzından aktarır gibi yazılmalıdır.


9. Haberle ilişkili kişiler iyice tanıtılmalıdır. Adları yazılan kişilerin soy adları unutulmamalıdır.


10. Haber kaynağı mutlaka belirtilmelidir.


11. Haberde daha somut tanımlamalara yer verilmelidir. Örneğin, "kalabalık bir kitle" demek yerine "5000 kişi" gibi somut ifadeler kullanılmalıdır. Haberde net ifadeler kullanılmalıdır.


12.
İstatistiksel sonuçlar okuyucunun anlayabileceği şekilde basite indirgenerek verilmelidir.


13.
Habercilik her zaman şüphe duymayı gerektirir. Habercilikte hata oranı şüphe oranı ile ters orantılıdır. Suçu ispat edilene kadar hiç kimse suçlu ilan edilemez.


14.
Haber her ne kadar bitmiş olsa bile haber yazıldıktan sonra bir kez daha dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir.

1 yorum:

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...