Bilgi ve enformasyon arasındaki fark

Bilgi ve enformasyon arasındaki fark 



bilgi ve enformasyon farkı
Günlük dilde her ne kadar “bilgi” sözcüğü yerine birçok yerde “enformasyon” sözcüğü kullanılmaya başlanmış olsa da bu iki kavramın birbirinden farklı yönleri bulunur. Haberin enformasyon olarak tanımlanması eleştirel bakış
açısını yansıtır. Dilimizde enformasyon sözcüğünün bilgi alma verme anlamına karşılık, bilgi sözcüğü “bir konu hakkında bilgi sahibi olma” anlamını taşımaktadır.

Türk Dil Kurumu sözlüğünde “bilgi” sözcüğü için “insan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütününe verilen ad” tanımı yapılmıştır. Bilgi edinmek ise, öğrenmek, bilgi almak manasındadır. Bilgi sözcüğü ile sıkça karıştırılan ve dilimize Fransızca’dan gelen “enformasyon” sözcüğü ise; danışma, tanıtma, haber alma, haber verme, haberleşme anlamlarını taşımaktadır. Enformasyon, az bilgilendiren ama kolay iletilebilen, bilginin medyatik dile dönüştürülmüş halidir. Bilginin yoğunluğu ne kadar yüksek ise iletmek de o denli güçtür.


Bilgi elde etmek için araştırma yapmak gerekir. Enformasyon ise ihtiyacımız olmadan gelir.

Bilgi, ayırdında olma ve bilme edimini yaratır. Enformasyon ise daha çok, karmaşa yaratır.
Bilgi, süreci verir. Enformasyon ise yalnızca sonucu aktarır.
Bilgi, düşünce üretirken, enformasyon hükmü bildirir.
Bilgi, neden ve niçin sorularını sorgular. Enformasyon ise kim ve ne sorularını yanıtlar.
Bilgi net ve yalındır. Enformasyon ise aşırı derecede tekrar içerir.

Enformasyon, beyinsel etkinin yerini duygusal etkiye bıraktığı yerdir. Enformasyon, daha geniş kitlelere pazarlanabilir nitelik taşır. Enformasyon toplumu, enformasyon ekonomisine dayanan bir sosyal ilişkiler bütünü olarak tanımlanır. Eleştirel bakış açısına göre haber yazımında haberin flaşını ya da girişini bulma çabası aslında bilginin enformasyona dönüşümünün ilk aşamasıdır.


Bilgi nasıl enformasyon haline gelir


Bilginin haber haline getirilişi eş deyişle enformasyona dönüşmesinde kullanılan bazı teknikler vardır. Bilginin enformasyona dönüşmesinde yararlanılan sunum teknikleri ya da anlatım biçimleri çoğu zaman bir olayın medya içeriklerinde yer alabilmesini sağlamak için başvurulan yöntemler olarak da değerlendirilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...