Muhabir maaşları ne kadar

Muhabir maaşları ne kadardır?


muhabirler kaç para alıyor

Muhabir üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden birisi olan gazetecilik bölümünden mezun kişilerdir.Toplumda meydana gelen siyasi,ekonomik,spor,sanat ve benzeri tüm aktiviteler ve olaylar hakkında halkı bilgilendirmek,araştırma yapmak onların görevidir.Bunları yaparken gerekse röportaj yapar gerekse haberin bulunduğu alana gidip bilgi toplar.
Bir muhabirde olması gereken en önemli özellik objektif oluşu ve olayları yazıya dökebilme yeteneğidir.Bu yüzden muhabirlerin sadece dışarıda değil büro ortamında da çalışabilmesi ve yoğun strese dayanıklı kişiler olabilmesi beklenir.Muhabirler,gazetelerde çalışırlar yani haber ajanslarına bağlıdır. Peki muhabir maaşları ne kadardır?

Aylık ne kadar alıyorlar
Muhabirin aldığı maaş görev yaptığı şehire göre değişebilmektedir. Sadece şehir değildir muhabirlerin maaşında etkili olan faktör. Muhabirin deneyimi, gazetenin yapısı. Gazetenin ulusal, bölgesel veya yerel olması da muhabirin aldığı maaş miktarında etkilidir. Bunun yanında gazetenin günlük veya haftalık çıkması, gazeteye reklam verenlerin portföyü, okunma oranları, okuyucuya ulaşılabilirliği muhabirin maaşında etkilidir. 


muhabir maaşı ne kadar
Resim yazısı ekle











Muhabir denildiğinde sadece gazete muhabirliğini hatırlamamak lazım. Televizyon, radyo, ajans, internet gazetesi muhabirleri de bir muhabirlik türüdür. Bunların içinde en fazla maaş alanlar ajans muhabirleridir. Televizyon muhabirleri de yerine göre gazete muhabirlerinden daha fazla maaş alabilmektedir. 


Asgari ücretle çalışanlar var

Muhabir maaşlarıyla ilgili genel bir bilgi verdikten sonra gelelim asıl konumuza. Muhabirler ne kadar kazanıyor. Aslında sanıldığı kadar fazla kazanmıyor muhabirler. Bugün Türkiye'de asgari ücretle çalışan muhabir de var. 3000 TL alan muhabir de var, 5000 TL alan muhabir de var. Yani muhabir maaşlarında bir standart yok. Bugün mesleğe yeni başlayan bir muhabir en iyi ihtimalle asgari ücretle başlar. En iyi ihtimalle diyorum. Çünkü bazı yayın kuruluşları yeni başlayan muhabirleri stajyer statüsünde çalıştırıp maaş vermemekteler. 


BİR SÜRE STAJYERSİNİZ


Günümüzde 4 yıllık lisan eğitimini bitirip bir gazete veya televizyonda muhabir olarak görev almak isteyen arkadaşlar bile genellikle stajyer olarak çalıştırılmak isteniyor. Birkaç ay ücretsiz veya karın tokluğuna çalıştırmaktaki amaç aslında "personelin işi öğrenmesini sağlamak" mış. Zaten bu adam 4 yıl boyunca mesleki eğitimini almış, teorik ve pratik eğitimini almış. 4 yıl sonra da okulunu bitirmiş. 4 yılda işi öğrenemeyen eleman 4 ayda mı öğrenecek sanki. Sistem emek sömürüsü üzerine kurulu olunca böyle şeyler kaçınılmaz oluyor. 


MAAŞI MUHABİR BELİRLER

muhabir maaşı ne kadar

Muhabirlikte aslında deneyimin de fazla bir önemi yok. Çalışıp kendini göstermeniz gerek, kendinizi kanıtlamanız gerek. Kendimden örnek vermek gerekirse, 4 yıllık lisans eğitimimi tamamladıktan sonra bir yerel gazetede çalışmaya başladım. 3 ay asgari ücretle çalıştım. 3 aydan sonra maşıma 100 tl zam aldım. Bundan 5 ay sonra da 150 tl zam aldım. Bunu söylememdeki amaç, eğer araştırmacı, sorgulayıcı, eleştirici, yorumlayıcı bir yönünüz yoksa muhabirlikte fazla ilerleyemezsiniz. 


Özetlemek gerekirse ülkemizde muhabirler fazla kazanmıyor. Aslan payını patronlar alıyor. İyi para kazanmak isteyen muhabir kendini devamlı geliştirmek ve değiştirmek zorunda. Kısacası kendi maaşınızı kendiniz belirliyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...