Kaşeli muhabir nedir ? Serbest gazeteci kimdir ?

Kaşeli muhabir nedir ? Serbest gazeteci kimdir ?

Kaşeli muhabir kimdir ?

Kaşeli muhabir, bir ya da daha fazla gazeteye bağlı, yerel muhabir olarak görev yapan, hazırlayıp gönderdiği ve yayınlanan haber başına ücret alan muhabirdir.
Kaşeli muhabir hazırladıkları haber sayısına göre prim usulü ya da telif usulüyle ücret alır. Kaşeli muhabirlerin habere giderken ulaşım, film, telefon gibi masrafları gazete tarafından karşılanır.
Yerel basında ve ulusal basında çalışan muhabirlerin büyük bir bölümü kaşeli muhabirlerdir. Kaşeli muhabirler aslen yerel basın muhabirleri olmaları nedeniyle ulusal basındaki gibi belirli alanlarda uzmanlaşmaları söz konusu değildir ve bu muhabirler genellikleher alanda haber yazacak şekilde çalışma zorundadır.

Serbest gazeteci kimdir ?

Serbest gazeteci, adından da anlaşılacağı gibi herhangi bir basın kuruluşuna bağlı olmadan çalışan, bağımsız çalışan gazetecilerdir.

Doğrudan doğruya veya bir ajans vasıtasıyla, kararlaştırılacak bir ücret mukabilinde belirli bir iş (makale, resim, fotoğraf, radyo ve televizyon programı) teklif eden veya tamamlanmış bir çalışmayı bir gazeteye satmaya uğraşanlar serbest gazetecilerdir. Serbest gazeteciler aynı anda bir veya birkaç gazeteye katkıda bulunabilir ve böylece tüm gün çalışıyor olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...