Haber nasıl toplanır

Haber nasıl toplanır


Haberin içeriğini oluşturmada bilgi toplamının bir yolu da araştırma yapmaktır. Peki kamuoyunu aydınlatma görevi olan gazeteciler nasıl araştırma yaparAraştırma yapmanın değişik yollarından birisi arşiv,  kütüphane ve dokümantasyon merkezlerini kullanmaktır. Bu, şehirdeki çeşitli kütüphaneler olabileceği gibi gazetenin kendi arşivi de olabilir.  Ya da gelişen internetle birlikte sanal kütüphaneler de gazeteciler için önemli bir bilgi kaynağı oluşturmaktadır.

Araştırmacılığın ikinci adımı haberinin kendi araştırma koleksiyonunun sahibi olmasıdır. Haberciler  ilgi duydukları alanlara ilişkin bilgileri çeşitli klasörde ellerinin altında bulundururlarsa daha sonra bu alanlarda söz sahibi olabilecek geniş bir arşive ulaşabilirler. Günümüzde internet haber araştırmasında yeni ve önemli bir olanak yaratmaya başlamıştır.

Haberciler,  internet yardımıyla hazırladıkları bir habere ilişkin evrensel boyuttaki elektronik ortamda yer alan milyonlarca bilgiye bir dakikadan da az bir süre içinde ulaşabilmektedir.  İnternet,  haberciliğin araştırmacı boyutunun daha da gelişmesine yardımcı olmuştur. İnternetle birlikte muhabirler haberlerine ilişkin değişik kesimlerde kişilerden de elektronik posta yoluyla görüş alabilmektedirler. Gazeteciler nasıl araştırma yapar sorusuna kısaca bu konulara değinerek cevap vermeye çalıştım. Çk detaylı bir anlatıma başvurup da okuyanları sıkmak istedim. Bu konu istenirse daha da detaylandırılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...